K-Pop Sözlük

K-Pop Mixtape Ne Demek?

K-Pop’da adını sıkça duyduğumuz kelimelerden biride mixtape. Mixtape’in çok net bir tanımı olmadığı için insanlar mixtape’in anlamını tam olarak bilmiyor. Biz size kısa ve anlaşılır şekilde mixtape’in anlamını açıklayacağız ama bunun için önce albüm’ün ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Albüm Nedir?

Albümün sözlük tanımı “Birden çok şarkının tek bir öğe olarak sunulması, toplanması.” Temel olarak bu tanım doğru fakat bir albümün albüm olması için bazı kurallar vardır, bunlardan bazıları:

  • Tüm şarkıların albümün temasına uygun olması gerekir
  • Albümler profesyonel çalışmalardır
  • Sanatçı ve müzik şirketi albümden para kazanma amacı güter
  • Albümler genellikle özgün şarkılardan oluşur

Mixtape’in ne olduğunu daha iyi kavrayabilmeniz için albümü kısaca açıkladık şimdi gelin mixtape’in ne olduğuna bakalım.

Mixtape Nedir?

Mixtape’in türkçe anlamı karışık bant’tır. Adından anlaşılacağı gibi mixtape’de karışık olarak toplanmış şarkılar bulunur. Mixtape içindeki şarkılar bir tema altında toplanmak zorunda değildir. Mixtape’de farklı sanatçıların şarkıları coverlanabilir ya da farklı sanatçıların şarkılarının altyapıları kullanılıp yeni bir şarkı üretilebilir. Mixtape’i mixtape yapan şey albüme göre daha kuralsız olmasıdır. Albümle mixtape’i ayıran bazı farklar şunlardır:

  • Mixtape’lerde belli bir tema yoktur, şarkılar farklı temalarda olabilir
  • Mixtapeler albümlere göre daha amatör ve kuralsız çalışmalardır
  • Mixtape’lerde genellikle sanatçı para kazanma amacı gütmez, albüm öncesi hayranları heyecanlandırmak ve insanlar tarafından unutulmamak için kullanılabilir
  • Mixtape’lerde özgün şarkılar olmak zorunda değildir. Başka sanatçıların şarkılarını coverlayabilir veya başka sanatçıların şarkılarının altyapılarını, vokallerini, ritimlerini alıp yeni bir şarkı üretebilirsiniz.

Bu yazıda mixtape’in ne olduğunu kısaca öğrendiniz. Yazıyı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu